Brugprojecten

Ben je 15 jaar of ouder? Heb je zin om een opleiding te combineren met een job, maar mis je nog werkervaring? Dan is een brugproject misschien wel iets voor jou..

Wat je leert tijdens je opleiding in het deeltijdsonderwijs kan je in praktijk brengen in een brugproject. Volg je bijvoorbeeld een opleiding als grootkeukenmedewerker, dan kan je in een grootkeuken ervaring opdoen, ...

Binnen een brugproject krijg je extra begeleiding en ondersteuning om een aantal obstakels op technisch vlak, maar voornamelijk dan het gebrek aan arbeidsattitudes en ervaring, te overwinnen. Je wordt tewerkgesteld met een opleidingsovereenkomst waarbinnen je gemiddeld 20u/week moet presteren (als je les volgt in een week-week-systeem dan werk je om de twee weken 40u). Hiervoor ontvang je ook een leervergoeding van 3,40€ per effectief gepresteerd uur. Nadat een traject van maximaal 800 uur doorlopen werd, moet je in staat zijn om over te stappen naar een reguliere job bij een werkgever.

Binnen de brugprojecten werken we aan 10 competenties. Dit zijn zaken die belangrijk zijn in iedere job, of je nu later aan de slag gaat bij een bakker, in een ziekenhuis, een magazijn,… De 10 competenties die je bij ons kan aanleren en verbeteren zijn: aanvaarden van gezag, assertiviteit, doorzetten, initiatief, nauwkeurigheid, omgaan met regels en afspraken, samenwerken, stiptheid, werkmotivatie en werkprocedures.

Bij ons kan je terecht in een intern of extern brugproject.


Interne brugprojecten

In een intern brugproject kom je terecht in één van onze interne ateliers, gelegen te Wilrijk of Antwerpen Noord. Je kan ook werkervaring opdoen in ons Leerwerkrestaurant of de personeelskantine van de brandweer van Antwerpen.

Binnen deze werkplaatsen werk je onder leiding van een atelierchef. Je collega’s volgen ook allemaal een brugproject en zijn van je eigen leeftijd. Je leert hier wat het is om te werken, maar wel met de nodige ondersteuning en begeleiding.

Onze interne projecten zijn:

 • Metaalateliers: Constructo en Ferrodroom
 • Houtateliers: Ludens en Woodpecker
 • Leerwerkrestaurants: De Brug en La Cuisine
 • Werkplaats PC-technieken: PC-ide@
 • Leerwerkgarage: La Strada
 • Renovatieteam: Renova
 • Personeelskantine De Brandweer

Externe brugpojecten

Binnen de externe brugprojecten krijg je de kans mee te draaien op een werkvloer tussen volwassen vaste medewerkers. Op de werkvloer word je begeleid door iemand met veel ervaring in de functie die je zal uitoefenen. Je krijgt vanuit WELA vzw een brugcoach toegewezen die je begeleidt gedurende heel het brugtraject.


Wij werken met een heel aantal partners (vzw’s, openbare diensten en OCMW) samen:

 • Voor verschillende functies in de verzorging: oa woon-zorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen, occasionele kinderopvang, basisschooltjes, …
 • Voor verschillende functies in verkoop/kantoor: o.a. De Kringwinkel Antwerpen, Chirowinkel, administratie jeugdhuizen, schooltjes, …
 • Voor verschillende functies in technische profielen: o.a. klusjesdiensten van scholen, toneelhuizen, woon-zorgcentra, …
 • Voor verschillende functies in horeca: grootkeuken woon-zorgcentra, internaat, ziekenhuis,…